Foto2_Burgemeester_DirkdeBoerVan landrot naar liefde voor de zee

Dirk de Boer is dit jaar nieuw als voorzitter van de stichting HT Roeirace. Burgemeester Bert Wassink van Terschelling zal dit jaar voor het eerst de HT Race meemaken. De twee ‘nieuwelingen’ hadden een interessant gesprek over de roeiwedstrijd en alles wat daar bij komt kijken.

Burgemeester Wassink heet Dirk de Boer welkom in zijn kantoor. Dirk gaat tegenover de man met de ambtsketen zitten. “Is dit de eerste keer dat u de HT Race zult meemaken?”, vraagt hij. “Ja”, antwoordt de burgemeester. “Ik was een echte landrot. Maar sinds ik hier op Terschelling woon, word ik helemaal gegrepen door alles wat met de zee en de haven te maken heeft!”

Trainingen
“De HT Race is iets waar je niet omheen kan op het eiland.” Bert Wassink legt uit dat hij in zijn eerste weken als burgemeester van Terschelling er al veel over hoorde. “Medewerkers vertelden erover en stiekem vroeg ik mij even af of ik niet mee zou kunnen trainen.” Eerst maar eens een kijkje nemen, dacht Bert. “Prachtig om zo’n sloep te zien gaan, vlak langs de kust.” Hij vertelt dat hij zelf veel op de tennisbaan te vinden is. “Maar nog nooit geroeid?”, vraagt Dirk geïnteresseerd. “Nee, maar ik heb wel zo’n roeiapparaat in huis. Telt dat ook?”, vertelt de burgemeester lachend.

“Heb jij wel eens meegedaan?” Dirk antwoordt dat hij drie keer de HT Race heeft geroeid, met het roeiteam de Blue Whale. “We waren bloedfanatiek. Alle keren gingen we voor een topklassering. We werden zevende, vierde en tweede. Ik was slagroeier, behoorlijk zwaar. Maar de aankomst is ontzettend indrukwekkend.”

HT Race Journaal
De burgemeester verheugt zich enorm op het roeispektakel. Helemaal na enige uitleg van Dirk de Boer. “U kunt veel informatie vinden in het ‘HT Race Journaal’.” Dirk overhandigt hem één van de laatst verkrijgbare exemplaren. “Mooi. Dan kan ik mij even goed inlezen”, lacht Bert. “Voor 15 mei heb ik het uit.”

___________________________________________
Dit artikel is geschreven in opdracht van Stichting Harlingen-Terschelling Roeirace.
Gepubliceerd in de HT-Krant van 2015.