Screen Shot 2016-10-28 at 22.59.55Designer in spé: Eke Heleen Luscuere

De Terschellingse Eke Heleen Luscuere is van jongs af aan al met mode en styling bezig. Oude broeken tovert ze om tot stoere jassen en ook T-shirts worden voorzien van een ‘Eke twist’. Inmiddels is ze afgestudeerd aan de prestigieuze via University TEKO for business & design in Denemarken en klaar voor een carrière in fashion.

‘Na mijn middelbare schooldiploma te hebben behaald twijfelde ik tussen het CIOS of mode design’. Maar goede vriendin Anne Marie zag dat ze talent had. ‘Jij moet echt gaan ontwerpen,’ zei ze. Eke meldde zich aan voor de opleiding D’Drive Specialist mode/ maatkleding in Leeuwarden. De laatste twee jaar rondde ze met succes af vanuit Den Haag: ‘Verhuizen naar de Randstad was een goede keus. Ik werd er een stuk zelfstandiger door’.

Deens Design
Tijdens haar eerste leerjaar in Leeuwarden hoorde ze voor het eerst over de designopleiding in Denemarken. ‘Ik wist meteen dat ik daar wilde studeren’. Deens Design sluit goed aan bij Eke haar stijl: het is minimalistisch en stoer. Er worden jaarlijks maar een handjevol buitenlandse studenten aangenomen en er gaat een strenge selectieprocedure aan vooraf. Maar Eke wist de docenten te overtuigen van haar talent en werd aangenomen.

Inmiddels heeft ze de opleiding met succes afgerond. Eke presenteerde zo’n goede afstudeercollectie, dat ze afstudeerde met een dikke tien! ‘Dat is een twaalf in Denemarken hè,’ grapt ze trots. Na heel wat designtekeningen te hebben gemaakt, flink wat nachten door te halen en keihard werken, creëerde Eke ‘Save Me’. Een kledingcollectie die is geïnspireerd op de vormen van mens en dier. ‘Het is heel interessant hoe hard een skelet is, terwijl de buitenkant heel zacht is. Bijvoorbeeld de octopus: zacht van buiten, terwijl zijn schedel een harde schelpachtige vorm heeft’. Verschillende materialen als leer en zijde geven dit contrast mooi weer.

Zeemeermin
Inspiratie haalt Eke uit de Terschellinger natuur. Haar eerste eigen collectie PYRITE is geïnspireerd op stenen, dat zie je terug in de vormen en kleuren. Het is een stoere, vrouwelijke collectie met een knipoog naar mannenmode. ‘Ik heb iets met mannelijke, rechte vormen. Ze zijn fijn om mee te werken en het is een leuke uitdaging om aan deze vormen een vrouwelijk draai te geven’. Ook de zee, het zand, de schelpen en alle andere natuurverschijnselen hebben een positieve invloed op haar creativiteit. Eke komt dan ook graag in de vakanties terug naar het eiland. ‘Daar voel ik me als een zeemeermin in het water,’ lacht ze.

Friesland Post, Eke Luscuere

 

 

 

 

 

___________________________________________
Dit artikel is geschreven in opdracht van Friesland Post.
Gepubliceerd in Friesland Post, editie september 2015.