Screen Shot 2016-10-28 at 23.04.23Architecture meets fashion: Winde Rienstra

Ze studeerde af aan de fashion design opleiding in Utrecht, haar ontwerpen waren te zien in de Australische Vogue en ze heeft inmiddels zes keer een show gehad op de Amsterdam International Fashion Week. De Friese Winde Rienstra timmert hard aan de weg in de modewereld.

Winde groeide op in Heerenveen, waar ze ook haar havo-diploma behaalde. ‘Ik wist dat ik daarna iets creatiefs wilde doen, maar wat precies? Geen idee’. Het was bij de voorstelling ‘Eclipse’ van The Lunatics tijdens het Oerol Festival dat ze het ontdekte. ‘We zaten op een prachtige locatie, middenin de duinen. De hele entourage werkte inspirerend: ik wilde kleding gaan ontwerpen’.

Zeven maanden Australië
In Arnhem deed ze de vooropleiding, gevolgd door een studie aan de HKU in Utrecht. Tussendoor studeerde ze zeven maanden in Australië. ‘Tijdens het semester in Melbourne kreeg ik veel vrijheid en dat werkte voor mij ontzettend goed,’ vertelt ze. Winde ontwierp een eigen minicollectie ‘Kodama’ waarmee ze een publicatie in de Australische Vogue kreeg. Dat gaf haar zelfvertrouwen een flinke boost. Terug in Nederland deed ze met diezelfde collectie mee aan Dutch Design Idols van TENT Rotterdam. Met ‘Kodama’ behaalde ze de eerste prijs én de ontwerpen werden aangekocht door het Gemeentemuseum in Den Haag.

De Friezin studeerde af in 2009 en liep haar stages bij grote namen in de modewereld: Alexander van Slobbe en Iris van Herpen. Het liefst had ze er nog een masteropleiding in het buitenland achteraan willen doen, maar Winde werd afgewezen. Dan begin ik wel voor mezelf, dacht ze. En dat was de stap naar succes. Tijdens de Green Fashion Competition in 2010 showde ze twee ontwerpen waarmee ze de finale behaalde en ze was al zes keer te zien op de catwalk tijdens de Amsterdam International Fashion Week.

‘Iedere collectie vertelt een ander verhaal, maar ‘architecture meets fashion’ slaat volgens mij wel de spijker op z’n kop. Ik laat mij graag inspireren door architectuur. De diepte en gelaagdheid in driedimensionale vormen vind ik fascinerend om te zien. Het biedt van iedere kant een boeiend perspectief’. Haar favoriete project tot nu toe was ‘Ithaca’, waarvoor ze samenwerkte met allochtone vrouwen. ‘Ik wilde heel graag allerlei soorten handwerk doorgeven en op een nieuwe manier gebruiken,’ vertelt ze. Er is op hout geborduurd, maar ook punniken en Turks haakwerk kwamen voorbij. ‘In totaal zijn er zeventien culturen samengekomen in deze collectie. Het was een ontzettend mooie klus’.

Bijzondere schoenen
Winde vindt het heerlijk om in alle vrijheid te kunnen werken: ‘Ik hoef niet na te denken of de ontwerpen draagbaar zijn, want dat is niet de kern van mijn werk’. De modellen dragen schoenen die ontworpen zijn door de Friezin. Zo creëerde ze bijzondere hakken van karton, bamboe en lego. ‘Ook erg leuk om te doen, maar nu heb ik een nieuw project in mijn hoofd dat ik dolgraag uit zou werken’. De bezige bij kan er nog weinig over verklappen: ‘Maar het is meer dan mode en veel groter dan voor de catwalk alleen’.

Screen Shot 2016-10-28 at 22.54.40

 

 

 

 

___________________________________________
Dit artikel is geschreven in opdracht van Friesland Post.
Gepubliceerd in Friesland Post, editie september 2015.