Screen Shot 2016-10-28 at 23.17.23Kans maken op een complete make-over voor de feestdagen; wie wil dat nou niet? Tientallen reacties ontvingen we op de redactie naar aanleiding van een Facebook-oproep. Uit al die grappige, lieve en ontroerende berichten kozen we twee winnaressen die een hele dag in de watten gelegd zouden worden: Jenneke Sliep en Linda Rozendaal.

Op een mistige donderdagochtend ontmoeten de dames elkaar bij De Trendkappers in Heerenveen: al sinds 1981 gevestigd aan de Begoniastraat 2. Met een jong en creatief team doen ze er bij de kapsalon alles aan om de klant een mooie nieuwe coupe aan te meten. ‘Ik vind het echt zo spannend’, klinkt het in koor. Jenneke en Linda kijken elkaar gespannen aan, waarna ze plaats mogen nemen in de kappersstoel. Dolblij waren ze met het bericht dat ze de metamorfose gewonnen hadden. En terwijl de kappers met verfkwasten, rollers en haarspeldjes in de weer zijn, raken wij in gesprek met Linda.

Een heftige tijd
De geboren en getogen Leeuwardense woont nog altijd in de Friese hoofdstad. De 43-jarige moeder van twee zoons werkt als media-adviseuse bij een lokale krant. Linda heeft een zware tijd achter de rug. In 2002 verloor ze haar oudste broer, nog geen paar jaar later haar vader. ‘Heel heftig.’ Maar met lieve zoons, vriendinnen, collega’s en buren om haar heen heeft ze een fijn sociaal leven. Stralen doet ze nog steeds.

‘Ik ben best ijdel en zie er graag goed en verzorgd uit. Het lijkt me ontzettend leuk een nieuwe look aangemeten te krijgen’, vertelt ze. Als zorgzaam type staat ze altijd voor anderen klaar. Ze denkt weinig aan zichzelf, zo schrijft ze in haar mailtje. ‘Ik vind het leuk dat ik nu zelf een dagje in het middelpunt sta. Dat er nu eens voor mij gezorgd wordt.’ En dat wordt er zeker. Linda haar haren worden prachtig getoupeerd en opgestoken.

Salonmanager Tinus legt uit: ‘Ze heeft van zichzelf al een prachtige blonde kleur. Daar hoeven we niets aan te doen. Met het oog op de feestdagen laten we nu zien hoe je het haar mooi op kan steken. Leuk voor tijdens het kerstdiner of voor een feestje!’ Jenneke haar coupe is wel voorzien van een nieuw kleurtje: een warme kopertint. ‘Dit staat heel mooi bij haar gezicht’, vertelt de kapper. ‘Ik doe zelf nooit zo veel met mijn haar. Ik heb niet eens een föhn’, grinnikt Jenneke. Maar ze is er ontzettend blij mee. ‘Het staat inderdaad een stuk warmer.’

Stap twee: de make-up
Op naar de volgende locatie: Beau Linda in Wolvega. Linda Vink zit nu bijna tien jaar met haar schoonheidssalon in sportcentrum Fit & Fun Plaza. ‘Dit is echt mijn passie’, vertelt ze. ‘Mensen in de watten leggen en ze met een goed gevoel naar huis laten gaan. Er is nog geen dag geweest dat ik met tegenzin naar mijn werk ging.’ Bij de gediplomeerd schoonheidsspecialiste kunnen niet alleen dames terecht voor een gezichtsbehandeling, ook heren en jongeren zijn van harte welkom. Beau Linda biedt allerlei met zorg samengestelde behandelingen, zoals: huidverbetering, spray-tan, permanente make-up, definitief ontharen en behandelingen tegen acne.

Terwijl beide Linda’s samen een behandelkamer opzoeken voor het aanbrengen van de make-up, worden in de naburige ruimte Jenneke’s nagels voorzien van een mooi kleurtje. Ze vindt het heerlijk om een make-over te krijgen en legt aan ons uit waarom. ‘Nu is mijn situatie stabiel, maar ik ben ontzettend ziek geweest. Drie jaar geleden had ik rare vlekjes op mijn borst. Ik ging naar de huisarts en het bleek inderdaad niet goed: borstkanker. Binnen een week had ik al mijn eerste chemo.’ Een heftige rollercoaster. Ze raakte haar haren kwijt en omdat de chemo’s niet goed aansloegen raakte ze tijdens een zware operatie haar borst kwijt. ‘Je begrijpt; ik ben geen vrienden meer met mijn lijf. Maar ook niet met de spiegel.’ Een metamorfose lijkt Jenneke dan ook de perfecte therapie. Vier keer per jaar moet ze terug voor controle en haar laatste scan was goed. ‘Jippie’, lacht ze. Haar positiviteit is inspirerend. ‘Elk stapje vooruit hebben we gevierd. Met mijn twee dochters, mijn kleinkinderen én taart.’

Screen Shot 2016-10-28 at 23.17.32Glitterlak
Als de nagellak bijna droog is verschijnt Linda om de hoek, met prachtige make-up op. Ze werpt een blik in de spiegel en is er helemaal weg van: ‘Ik herken mezelf amper terug. Wow!’ Nu draaien de rollen om. Jenneke in de make-up en Linda’s nagels gaan in de lak. Nagelstyliste Jette vertelt dat het heel mooi is om met de feestdagen voor een donkere kleur te gaan en dan één nagel van een glitterlakje te voorzien: ‘Dat ga je steeds vaker tegenkomen.’

Na een geslaagde make-upsessie beginnen de dames echt te stralen. ‘Wat ontzettend leuk is dit najaar, zijn de matte kleuren’, vertelt schoonheidsspecialiste Linda. ‘Op de nagels en op de lippen. Het mag allemaal knallen, maar wel met iets minder glans dan vorige winter.’ Met een goodiebag vol moois vertrekken we richting Grou. Op naar d’Oude Seylmakerij. Waar vroeger de eerste zeilen voor ‘De Groene Draeck’ werden vervaardigd, huist nu een prachtige nautische lifestyle-winkel waar watersport en mode hand in hand gaan.

Ze hebben er een uitgebreide collectie dames-, heren- en kinderkleding met merken als: Uggs, Maison Scotch, Gaastra, Amsterdenim en Canada Goose. Maar ook voor de nieuwste watersport gear ben je hier aan het goede adres. Als we de zaak binnenwandelen kijken Linda en Jenneke hun ogen uit. ‘Wat een prachtige winkel’, roept de één naar de ander. Ze worden hartelijk welkom geheten door eigenaresse Trude Faber, die hier samen met haar partner Jan Jan Brouwer de boel runt. Trude is benieuwd naar de kledingstijl van de twee. ‘Ik ben echt een jurkjes-mens’, zegt Jenneke. Linda geeft aan dat ze een casual zakelijke stijl heeft. De pret kan beginnen: de styliste gaat aan de slag en trekt allerlei moois uit de rekken.

Modetrends
‘Wat je nu heel veel ziet zijn de lange vesten. In combinatie met gebreide materialen is het mooi een stoere leatherlook broek te dragen’, vertelt Trude. ‘De flaired jeans komt weer helemaal terug. En de oversized ‘boyfriend’ blazer is een mooi mode item dit seizoen.’ Er hangen inmiddels allerlei kledingstukken klaar en de dames kunnen gaan passen. Diverse outfits passeren de revue, maar voor Jenneke en Trude is het meteen duidelijk: het wordt het kobaltblauwe vest van Roosenstein Wolke. De kleur staat haar fantastisch. Onder het vest draagt ze een chique jurkje van Maison Scotch en de schoenen zijn van Supertrash.

Jenneke kijkt vol bewondering naar haar eigen spiegelbeeld. ‘Dit had ik dus nooit zelf uitgezocht. Ik weet niet waarom. Te weinig zelfvertrouwen misschien?’ Ze vindt het prachtig. Dan komt Linda de paskamer uit. ‘Ik voel me helemaal een prinsesje’, lacht ze. Ze draagt een chique top van Supertrash. In combinatie met de donkere leatherlook jeans een perfecte outfit voor een kerstdiner of feestje. Linda is verliefd op de regenlaarsjes van Supertrash. ‘En dan kun je er ’s avonds een mooi hakje onder dragen’, legt Trude uit. Dan nog op de foto. Jenneke en Linda stralen als nooit tevoren.

Heel veel geluk dames! En fijne feestdagen.

___________________________________________
Dit artikel is geschreven in opdracht van Friesland Post.
Gepubliceerd in Friesland Post, editie december 2015.