set-up-finalTijdens het weekend van donderdag 17 tot en met zondag 20 november 2016 vindt alweer de achtste editie van de Terschellinger Filmdagen plaats. “We zijn begonnen met een stuk of twaalf films. Inmiddels draaien we over de zeventig films, op meer dan tien verschillende locaties. Het festival blijft groeien en dat is ontzettend leuk!”, vertelt hoofd productie Kirsten de Bruijn.

Samen met een vaste crew wordt weer hard gewerkt aan een mooie editie van de Filmdagen. Peer Pheifer regelt alles wat met techniek te maken heeft, Walter Visser gaat over de programmering en Hannalien Goodijk stelt als ‘moeder van de club’ huis en haard beschikbaar als thuisbasis van het festival. De specials worden ontwikkeld door Anemoon Elzinga, Iemke Lurvink gaat over de sponsoren en Sanne Toet gaat over de afdeling publiciteit. Kirsten de Bruijn is als productieleider degene met overzicht op alles: “met dit team gaan we er weer een top editie van maken!”
In het begin
Oerol en het Noordelijk Film Festival vertoonden samen films op Terschelling, ergens in november. Toen in 2008 die samenwerking eindigde hebben Willem Fries van het West-End theater en Tom Kok de koppen bij elkaar gestoken. Zo zijn de Terschellinger Filmdagen ontstaan. Waar in het begin in twee dagen een aantal films werden gedraaid, zijn het er nu dus meer dan zeventig. Vorig jaar werden er bijna drieduizend tickets verkocht. En er is honger naar meer. “De vier dagen blijven, het aantal films is dit jaar nog hoger. Wat natuurlijk altijd hetzelfde zal blijven is dat ene eiland. En bijna alle locaties zijn op West, zodat je overal lopend naar toe kunt. Als je na de laatste film nog even gaat borrelen en napraten in het filmcafé, het New Amsterdams Koffijhuis, kun je, bij wijze van spreken, kruipend terug”, aldus Walter.
Dit jaar waan je je vanaf de terminal van hoofdsponsor Rederij Doeksen meteen in filmfestival-sferen. Als je met De Friesland reist, krijg je op de boot een voorproefje: mooie korte films, ergens aan boord. Kirsten: “We zijn ontzettend trots op deze samenwerking. Daarnaast gaan we ook iets doen met Movies That Matter van Amnesty International en hebben we een interessante uitwisseling op het programma staan met het Noordelijk Film Festival.”

Op het eiland zelf zijn er verrassende locaties, plaatsen waar je het soms niet van verwacht die zijn omgetoverd tot bioscoopzaal. Zo worden er films gedraaid in restaurants, maar ook de schuilkerk in de Molenstraat zal als draailocatie dienen. Er zullen films te zien zijn in De Kraak, de hotels NAP en Oepkes. Zelfs bij Bar-dancing de Braskoer wordt de dansvloer voor een weekend omgebouwd tot filmzaal. En natuurlijk is er ook het West-End Theater; misschien wel het mooiste bioscoopzaaltje van Nederland. Mustang, Room, Homesick, That Sugar Film, Finding Dory, AMY, The Lobster; het zijn slechts enkele filmtitels die tijdens de Filmdagen gedraaid gaan worden. Van drama tot thriller en van feelgood tot docu’s, er zit voor iedere liefhebber wat tussen.

Specials
Filmspecials zijn een vast ingrediënt van de Terschellinger Filmdagen. Afgelopen jaren deed onder andere Frank Lammers mee als chauffeur tijdens Drive II, dompelden dertig festivalbezoekers zich in een hottub om in de frisse buitenlucht een film te kijken en waren mensen getuige van het na-oorlogse Duitsland in de bunkers op de Tiger. Anemoon: “Het mooie van zo’n special is dat je de film helemaal ingezogen wordt. Alles klopt; het vervoer, de draailocatie, de hele sfeer. Er wordt zelfs voor een bijpassend hapje gezorgd. Je bevindt je als het ware midden in de film. Voor komende editie hebben we ook weer een prachtspecial in petto. De film die we zagen tijdens een studiereis had zo op Terschelling af kunnen spelen. We wisten het meteen, hier moesten we iets mee doen! Deze, en andere specials zijn nu volop in ontwikkeling. Gelukkig krijgen we veel hulp van Terschellinger ondernemers. Ze stellen locaties beschikbaar en zijn bereidwillig om mee te werken, dat is echt heel fijn.”


Tickets
De kaartverkoop gaat twee weken voor aanvang van start. Dit jaar is dat op maandag 7 november om 9.00 uur. Voor Kirsten en de crew ieder jaar weer een uitdaging. “We proberen alles zo goed mogelijk voor te bereiden en vanaf het moment dat de kaartverkoop los gaat is het hopen dat de techniek je niet in de steek laat.” Kaarten zijn zowel online –via de Filmdagen website, als aan de balie van het VVV kantoor op het eiland te krijgen. Tijdens de Filmdagen zelf zijn er nog kaarten te verkrijgen voor voorstellingen die nog niet uitverkocht zijn. Mochten er dan nog tickets over zijn, dan zijn deze vanaf een half uur voor aanvang aan de deur te koop bij de ingang van de filmlocaties. Om het filmweekend volop te beleven is er het Filmdagen arrangement. Daar komen een aantal leuke privileges bij; zo ontvang je direct na het boeken een kortingscode voor de veerdienst van Rederij Doeksen en mag je, voordat de voorverkoop start, al aangeven voor welke drie films jij alvast een kaartje wil.

___________________________________________
Dit artikel is geschreven in opdracht van Weekblad de Terschellinger.
Gepubliceerd in de Mooi! Terschelling, van september 2016.