OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nieuwe boswachter op Terschelling

Er kwamen honderden reacties op de vacature voor boswachter op Terschelling en uiteindelijk is de keus gevallen op de 24-jarige Iris de Boer uit Arnhem. Dolblij en gemotiveerd start ze met haar nieuwe baan: “Wat is Terschelling een droomplek!”

Iris groeide op in Breukelen en is van jongs af aan al geïnteresseerd in de natuur. “Mijn vader heeft ook een groene achtergrond. We waren altijd buiten te vinden”, vertelt Iris. Wandelen met de hond, kanoën over de plassen en door het riet, dagelijks naar de moestuin; het is haar met de paplepel ingegoten. Niet gek dus dat ze koos voor een ‘groene’ opleiding. “Ik heb nagedacht over allerlei studies, maar toen ik informatie kreeg over de opleiding ‘Bos & Natuurbeheer’ van het Van Hall Larenstein in Velp wist ik het meteen. Dit is het.”

Inspiratie
“Het mooie aan de natuur is dat het je steeds weer blijft verrassen. Er is altijd iets te ontdekken en de landschappen zijn nooit hetzelfde. Bovendien is het heerlijk om in de natuur je hoofd leeg te maken, of om op zoek te gaan naar inspiratie.” Tijdens de 4-jarige Hbo-opleiding woonde Iris in een studentenhuis in Velp, daarna verhuisde ze naar Arnhem om aan de slag te gaan bij Natuurmonumenten. “In Arnhem woonde ik in een oud klooster, bij een woongroep. Het was een prachtig gebouw, met een grote moestuin erbij.” Iris lacht: “Zo zie je maar. Midden in de stad wonen, maar toch in het groen. Net iets voor mij.”

Een paar weken geleden stuitte ze op de vacature van Staatsbosbeheer. “Ik was niet speciaal op zoek naar iets nieuws, maar toch wilde ik de gok wagen.” Vlak voor de sluitingsdatum solliciteerde Iris voor de functie. Ze had gelezen dat er veel reacties op waren gekomen, dus toen ze hoorde dat zij de baan kreeg was Iris behoorlijk verbaasd. “Helemaal bizar was de hoeveelheid media-aandacht die volgde. Ineens zat ik bij RTL Late Night in de studio en allerlei nieuwssites namen berichten van elkaar over.” Sommige feiten werden zelfs behoorlijk verdraaid, maar ze kan er om lachen. “Ik ben gewoon Iris”, zegt ze schouderophalend.

De jongedame is op alle Waddeneilanden geweest, behalve op Terschelling. “Maar ik ben gemotiveerd en heb er enorm veel zin om de beheerdersrol op mij te nemen. Het houdt in dat ik de beheerkant coördineer; het overzicht houden, planningen maken. Soms ben ik in gesprek met het waterschap en het andere moment sta je met een boer de begrazing van het land te bespreken. Die afwisseling is ontzettend leuk.”

Ontdekkingsreis
Ze heeft in de korte tijd dat ze hier nu is veel over het eiland geleerd. “Ik blijf mij hier iedere dag verwonderen, het is één grote ontdekkingsreis. Al vanaf het moment dat ik van de boot stapte en naar de Noordsvaarder liep. Heel indrukwekkend. Ik heb veel zin om meer van het eiland te zien, maar ook om meer eilanders te leren kennen.” Ze vindt het wonen in een kleinere gemeenschap een fijn idee. Datzelfde ‘ons-kent-ons-gevoel’ had ze al bij de woongroep in Arnhem. Op dit moment verblijft Iris nog in een hostel, maar ze is hard op zoek naar vaste woonruimte. “Al is het ergens een leuk schuurtje dat ik op mag knappen, ik ben niet veeleisend. Er is vast ergens een leuk plekje te vinden.”

___________________________________________
Dit artikel is geschreven in opdracht van Weekblad de Terschellinger.
Gepubliceerd in weekblad de Terschellinger, editie 1594 – 2016.