Record aantal deelnemers tijdens een zonovergoten HT-Race

TERSCHELLING – Vrijdag 6 mei vond de 42e HT-roeirace onder tropische omstandigheden plaats. In deze roeiwedstrijd varen maar liefst 135 sloepen van de haven van Harlingen naar de haven van Terschelling. Een recordaantal deelnemers dit jaar!

Onder aanmoediging van een grote hoeveelheid toeschouwers hebben alle roeiteams zich er dit jaar succesvol doorheen weten te slaan. Voor de start kregen roeiers nogmaals advies zich goed in te smeren en veel te drinken, in verband met de hoge temperaturen en felle zon. De Koninginnerace van het sloeproeien was ook dit jaar weer een groot succes. Vanaf de VIP-boot Midsland van hoofdsponsor Rederij Doeksen en onder begeleiding van speaker Leo Dahmen, hadden meer dan 250 genodigden een prachtig zicht op de race.

HT Race 2016 aanzoekSpektakel
Bij het Schuitengat was het een groot spektakel: alle teams kwamen er samen, wat een prachtig gezicht opleverde. In een grote kolonne roeiden ze richting de finish in de haven van Terschelling. Toen alle sloepen de haven hadden bereikt, vond er als klap op de vuurpijl nog een spectaculair huwelijksaanzoek plaats. Vincent Velthuijs stond op de rand van betonningsvaartuig Terschelling, terwijl Marije van de Bor nietsvermoedend in één van de sloepen in de haven zat. Toen er een gigantisch doek omhoog werd getakeld twijfelde de bride-to-be geen seconde en sprong vanuit de sloep de haven in. Daar werd ze aan boord van de Terschelling getild en ging Vincent op een knie. Ze zei “ja” en een luid gejuich barstte los. Alle toeschouwers en roeiers zetten ‘Lang zullen ze leven’ in, waarna zelfs de fanfare inhaakte.

Bungee-roeien
De volgende dag ging om 14.00 uur het bungee-roeien van start, in het dokje voor de havendienst. André van den Brink en zijn twee roeiteams uit Kampen organiseerden deze wedstrijd en de sloep is geleverd door roeiteam Doeke Doeksen van de Gemeente Terschelling. Met dertig deelnemende teams, speaker Gerrit van Goor, hulp van de havendienst en wederom een groot publiek is ook deze wedstrijd geslaagd. De herenteams Mammoet 2, Gaan 87 en Team Naarden werden respectievelijk eerste, tweede en derde. Team Naarden eindigde samen met Sloepweesje op de derde plaats, maar bij de extra run tussen beide won Team Naarden met een afstand van 36,74 meter. Dit bleek later de verste afstand van de dag! Bij de dames waren het Gia Light, IJsselmeerminnen en Vuurzee die de eerste, tweede en derde plaats behaalden.

’s Avonds was er een groot roeiersfeest in de feesttent op de Werkhaven. De sfeer zat er meteen al goed in, helemaal na het optreden van zanger Jef Moolhuizen, die het publiek voorafgaand aan de prijsuitreiking even flink warmdraaide. Alle prijzen zijn uitgereikt door Dirk de Boer, voorzitter van de Stichting HT-Roeirace. De HT-race is bij de heren gewonnen door ‘De Stamgasten’ met hun sloep Grutte Bear uit Joure. Bij de dames wonnen de ‘IJsselmeerminnen’ uit Makkum, met Pulp Fiction. De Blue Whale kwam als eerste over de finishlijn.

HT Race 2016 BrandarisVermoeid
Ook dit jaar werd weer de ‘Taaiste Roeiteam Trofee’ uitgereikt aan het team dat het langste over de overtocht heeft gedaan. Ypke Diesel, van de Maritieme Academie Harlingen won deze prijs. Ze deden er 4 uur een 55 minuten over. Jammer genoeg was het jeugdteam zo vermoeid, dat de heren al naar huis waren afgereisd. Eén van de begeleiders heeft de prijs voor het team in ontvangst genomen. Net als vorig jaar waren de roeiers van Yellow Fin het snelst aan de overkant, met een prachtige tijd van 2 uur, 42 minuten en 40 seconden.

Naast al deze mooie prijzen waren er ook veel trotse jubilarissen die in het zonnetje gezet konden worden. Er zijn medailles uitgereikt aan roeiers die 10, 15, 20 en zelfs 25 keer de HT-race hebben geroeid. Onder de jubilarissen ook een aantal Terschellingers: Remko Pals, Jacoba Haan en Jeanette Dokter deden tien keer mee. Edzart Planting heeft voor de vijftiende keer meegedaan en Peter van Suylekom en Arjen Mier hebben maar liefst vijfentwintig keer aan de HT-Race deelgenomen.

Hertellingen
Zoals bij iedere roeiwedstrijd zijn er teams die twijfelen aan de uitslag. Daarom wordt er met een aantal externe mensen een herberekening gedaan. Dit is om eventuele twijfels over de uitslagen weg te nemen. De voorlopige uitslag is bekend, maar als alle hertellingen afgerond zijn plaatst de organisatie direct de definitieve uitslag op de website en de Facebookpagina. Al met al was het weer een prachtige HT-race, op naar de volgende op 26 mei 2017!

___________________________________________
Dit artikel is geschreven in opdracht van Stichting HT-Roeirace.
Gepubliceerd in De Terschellinger, editie mei 2016.
De foto’s zijn ook door mij gemaakt.