Journaliste Babette Rijkhoff luistert graag naar audioverhalen, zogeheten ‘podcasts’. Het lijkt haar, als getogen Terschellingse, heel bijzonder om zulke verhalen over het eiland te produceren. “Toen de VPRO met een oproep kwam om een plan in te dienen ben ik er meteen mee aan de slag gegaan. Er zijn zes verhalen uit voortgekomen, die stuk voor stuk uit onverwachte hoek verrassen”, aldus Babette.
Ze woont in Utrecht, maar is minstens eens in de twee maanden op Terschelling te vinden. “Dan bezoek ik mijn vader en vrienden, en iedere keer weer hoor ik een verhaal dat je zoiets hebt van ‘hoe kan dit nu weer?’”, vertelt Babette. “Een verhaal over het vinden van flessenpost, dat eindigde in een huwelijk, of verhalen over ‘jutterskoorts’, hoe menig hart sneller gaat kloppen als tijdens een noordwesterstorm een schip op de Noordzee containers verliest.”
Eilandleven
“Iedereen heeft wel een idee, of droombeeld, van hoe het is om op een eiland te wonen. Het leek mij daarom bijzonder om verhalen te maken die het echte leven op Terschelling laten zien. Spannende, waargebeurde en onverwachte verhalen over het eilandleven”, aldus de journaliste. Babette kwam vorig jaar december voor een maandje naar het eiland om inspiratie op te doen. “Op dat moment was Tom Kok net vermist. Het was bijzonder om te zien hoe iedereen samenwerkte in de zoektocht naar de Terschellinger. Dat is precies wat een kleine gemeenschap typeert: ook al ken je elkaar niet eens persoonlijk, je helpt elkaar.”
Een ode
De zesdelige serie bestaat uit podcasts met verhalen over flessenpost, man overboord en de ‘shoenami’, waarvoor Babette sprak met Geeske van Dieren, Hessel Haantjes en Hille van Dieren. Er is een aflevering die gaat over badgasten die in een mui terecht zijn gekomen: de één kan het navertellen, een ander niet. Een andere podcast gaat over de vermissing van Tom Kok. Babette interviewde ook de kortgeleden overleden zeehondenredder Hessel Wiegman. “Heel treurig toen ik hoorde dat hij een maand later was overleden. De aflevering wordt een ode aan Hessel.” Het zijn stuk voor stuk persoonlijke verhalen, die de donkere maar ook de mooie kanten van het geïsoleerde leven op Terschelling verbeelden. “Bijzondere verhalen, van een bijzonder eiland. Verhalen die nog generaties lang verteld blijven worden”, aldus Babette.
Geheim
“Het mooie van een audioverhaal is dat je het idee hebt dat iemand een geheim in je oor fluistert, een verhaal dat alleen voor jou bedoeld is.” Babette luistert de verhalen dan ook het liefst met een koptelefoon op. “Je wordt een wereld in getrokken waarin veel wordt overgelaten aan je eigen verbeelding. Het is te vergelijken met het lezen van een boek. Hoe iemand eruit ziet, wat degene draagt: je kunt er helemaal een eigen beeld bij creëren.” Niet alleen door de verhalen word je in de podcast meegezogen, ook het geluid speelt hierin een belangrijke rol. “Twee componisten uit Utrecht hebben speciaal voor deze afleveringen de muziek geschreven. Het is een mooi geheel geworden: de rauwheid van de verhalen steekt mooi af tegen het sferische, dromerige geluid van de muziek”, legt Babette uit.
Lancering
De podcasts worden vanaf 2 april uitgezonden op Radio 1 in het programma RadioDoc. De première is op vrijdag 31 maart, om 21.00 uur in de Doopsgezinde Kerk in de Molenstraat op West. Voor meer informatie over de première is het handig de Facebookpagina ‘Lancering podcast Sterk Water’ in de gaten te houden. De toegang is gratis, maar reserveren is verplicht. Stuur een mail met uw naam en met hoeveel personen u komt naar Zoë Niezen van de VPRO, het mailadres is: z.niezen@vpro.nl. Voor meer informatie over de serie, kijk op www.vpro.nl/sterkwater.
_ ________________________
Dit artikel is geschreven in opdracht van Drukkerij de Eiland Pers
en gepubliceerd in Weekblad de Terschellinger, maart 2016.