Van Fryslân naar The Big Apple

 

Kith SS 2018Friesland Post belde met topmodel Sanne Vloet (22) over hoe haar carrière begon, wat ze nu zoal doet en over haar Friese roots. Ze vertelt wat er leuk is aan haar vak, neemt ons mee naar haar mooiste ervaring tot nu toe én geeft kledingtips voor komend seizoen!

 

Het is hier al laat op de avond als we Sanne telefonisch te pakken krijgen. Maar bij Sanne niet, daar is het op dat moment middag. Ze zit in Tulum, Mexico, voor een fotoshoot. Als we vragen waarvoor, geeft ze aan dat ze dat nog niet mag ver­klappen. Het is ook allemaal niet zomaar wat. De Friezin werd geboren in Zwitser­land, woonde tot haar zesde in Afrika en verhuisde toen met haar ouders en broertje naar het Friese Donkerbroek. “Daar ben ik opgegroeid en heb ik tot mijn achttiende gewoond”, vertelt Sanne. Ze lacht: “En nu woon ik al drie jaar in New York.”
Sanne 739
Modellenscout

We vragen Sanne hoe het allemaal gelopen is, hoe is ze ontdekt als model? “Ik deed al van jongs af aan, aan acroba­tiek, trainde veel in Drachten en deed ook met wedstrijden mee. Op een dag hebben vrienden mij opgegeven voor het televisieprogramma ‘Holland’s Got Talent’. In eerste instantie wilde ik niet, maar uiteindelijk hebben ze mij toch overgehaald en heb ik samen met een vriend een acrobatiekact gedaan”, vertelt Sanne. Direct na de uitzending kreeg ze een berichtje via Hyves van Wilma Wak­ker, een bekende modellenscout in Amsterdam.

Ze vervolgt: “Ik was nog maar veertien, maar was zo nieuwsgierig dat ik toch naar Amsterdam ben gegaan. Na een leuk gesprek en wat testshoots is het allemaal begonnen. Totaal onverwachts, want dat ik hiervoor gevraagd zou wor­den had ik nooit bedacht.” Maar als Sanne ergens voor gaat, doet ze het ook goed. “Ik was ontzettend gemotiveerd, dat ben ik nog steeds.” Naast het afron­den van de middelbare school in Oosterwolde, ging Sanne parttime aan de slag als model. “Toen ik achttien werd ben ik mij fulltime met modellen­ werk bezig gaan houden. Ik verhuisde naar Parijs, waar ik een half jaar heb gewoond. Daarna ben ik naar New York verhuisd, waar ik nu nog steeds met heel veel plezier woon.”

Sanne 602Droom
Sanne is veel te zien op de catwalk, maar wordt ook veel geboekt voor foto­shoots. Ze liep mee in modeshows van grote namen, zoals Chanel, Badgley Mischka, Versace en Ralph Lauren. Het topmodel heeft zelfs al drie keer mee­ gelopen in de meest prestigieuze linge­rieshow ter wereld: Victoria’s Secret. “Dat is toch wel de droom van ieder meisje”, glundert Sanne. “Ik liep mee als één van de 300 meiden, heel speciaal. Het is zo’n megaproductie, de laatste show was in Shanghai. Om daar met het hele team en alle modellen heen te reizen is al een megaklus. Op de cat­ walk, tijdens de show zelf, mogen we lol maken en lachen, het is echt genieten.”

De afwisseling van catwalkshows en fotoshoots vindt Sanne heel leuk. “Het is beide zo anders. Op de catwalk krijg ik echt een adrenalinekick, van alle lichten en de harde muziek. Zo’n show wordt vaak ook op hele bijzondere locaties georganiseerd. Tijdens een fotosessie kun je juist meer van jezelf laten zien en ben je creatief bezig met het hele team.” Aan al die shows en fotoshoots gaat wel een hoop training vooraf. Ook gezond eten hoort er in haar dagelijks leven bij.

Sanne 908Vrije tijd
Sanne legt uit: “Het is een lifestyle voor mij. Omdat ik veel reis en vaak van de ene jetlag in de andere beland, is het van groot belang dat ik mezelf goed onderhoud. Ik sport zo’n vier á vijf keer per week en let er enorm op dat ik goed en gezond eet.” Als echte foodie (red. liefhebber van eten) gaat Sanne in haar vrije tijd graag uit eten met vriendinnen. “Ik heb in New York veel Nederlandse vriendinnen waar ik graag mee op pad ga. Daarnaast ben ik kortgeleden begonnen met het maken van Youtube­ video’s, waarin ik mijn reiservaringen deel, maar ook vertel over food en beauty.”

De Stellingwerfse vindt het reizen wel één van de leukste dingen aan haar werk. “Sommige klussen komen heel last­minute en dan kan het zomaar dat je twee dagen later op een heel andere locatie aan het werk bent.” Ze komt op veel mooie plekken, maar als wij haar vragen naar de meest bijzondere locatie krijgen we een verrassend antwoord. Sanne reageert lachend: “Je zou zeggen die parelwitte stranden met het felblauwe zeewater. Dat zijn ook prachtige locaties, maar de shoot die op mij het meeste indruk heeft gemaakt was eentje voor de wintercampagne van Ralph Lauren.”

Sanne refereert naar een fotosessie in het hoge noorden van Finland. “Daar zijn we drie dagen gebleven. Het was er prachtig: er lag ontzettend veel sneeuw en we sliepen met zijn allen in glazen iglo’s. We hebben een volle dag gewerkt en de andere dagen hebben we ontzet­ tend leuke dingen gedaan, zoals een tocht gemaakt met sledehonden.” Naast het feit dat het de mooiste locatie was die Sanne heeft bezocht voor werk, was het meteen de zwaarste klus die ze tot nu toe had. “Het was er minstens tien graden onder nul en wij moesten in de sneeuw poseren, in avondkleding. Bovendien was het daar heel lang licht. Dat was wel even afzien”, blikt ze terug.

Familie
Relaxen doet Sanne op geen andere plek beter, dan bij haar ouders thuis in Donkerbroek. Ze vertelt: “Ik kom zomers en met Kerst altijd even thuis. Mijn jongere broer woont ook nog thuis, dus dan zijn we weer heerlijk met de hele familie bij elkaar.” Sannes’ ouders supporten haar enorm in wat ze doet. “Toen ik nog thuis woonde, brachten ze mij vaak naar Amsterdam heen en weer, en nu zoeken ze mij regelmatig op bij shows, waaronder recent in Shanghai bij Victoria’s Secret. Het is super dat ze zo betrokken zijn. Soms heb ik heus wel­ eens een mindere dag. Het kan heel zwaar zijn als ik bijvoorbeeld voor één dag naar Europa vlieg, om heel even thuis te zijn en vervolgens door te vliegen naar LA. Dan is het ontzettend fijn om even te facetimen met thuis.”

Sanne 495

– – – – – – – – – –

Modetrends
Aangezien Sanne zich in het kloppend hart van modeland begeeft, kan zij ons als geen ander vertellen wat de trends voor komend seizoen zijn. Daarom vroegen wij haar ook nog even wat haar zoal opviel op de catwalk en welke trends zij zelf graag in haar eigen kast terugziet. “Wat je voor komende zomer veel ziet is de trend ‘color blocking’, dat is het combineren van felle kleuren. Zo kun je gerust een roze top op een groene broek dragen. Daarnaast zie je de ‘bohemian’ trend weer terug komen, met lange jurken, bloemenprints en franjes. Wat ik zelf een hele fijne trend vind, is dat vrouwen steeds minder vaak hakken dragen en in plaats daarvan een paar instappers of sneakers aanschieten. Mijn eigen stijl is heel afwisselend te noemen. Ik draag graag veel denim en stoere kledingstukken, met een vrouwelijke touch.”

– – – – – – – – – –
Dit artikel is geschreven in opdracht van Friesland Post en gepubliceerd in editie maart 2018.

Publicatie Friesland Post, maart 2018

Publicatie Friesland Post, maart 2018