IKON presenteert: Hessel’s Herberg

Bron: Café Hessel / De Groene Weide Facebookpagina

Bron: Café Hessel / De Groene Weide Facebookpagina

Het is zover, alle opnames zitten erop. Vanaf 22 t/m 26 december -na het vier uur journaal- op NPO 2: Hessel’s Herberg.

De Terschellinger zanger ontvangt vijf muzikanten in zijn café ‘De Groene Weide’. Muzikanten die gevlucht zijn uit hun thuisland en hier in Nederland een nieuw bestaan hebben gevonden. Aan de hand van de muziek en de songteksten ontdekt Hessel al pratend en musicerend wat het verhaal van zijn gasten is, wat was de politieke en humanitaire status van het land? Welke herinneringen namen zij mee? Wat gaf hen houvast tijdens de vlucht, waaruit putten zij hoop? En hoe ervoeren zij de Nederlandse cultuur, wat inspireerde hen op Hollandse bodem? Op welke wijze zit de achtergrond van de artiesten verwerkt in hun muziek? Het interview wordt enkele keren onderbroken met live muziek, waarmee de muzikanten hun verhaal illustreren.

Eilandliefde
Hessel is een kind van het eiland, al zijn hele leven woont en werkt hij er. Zijn optredens voor vakantiegangers in het café werden vanaf de tweede helft van de jaren ’80 steeds populairder. Hij kreeg landelijke bekendheid en scoorde een aantal hits. Maar altijd bleef hij trouw aan zijn eiland en zijn café De Groene Weide. Hessel is een nuchtere man, maar denkt na over het bestaan en de zin er van. Ook is hij zich zeer bewust van het voorrecht om in een land als Nederland, en helemaal op Terschelling, te mogen wonen. Zijn nieuwe lied ‘Eilandliefde’ is dan ook een perfecte rode draad voor de serie, het is alsof het er voor gemaakt is.

Diep geworteld op Terschelling vormt Hessel een interessante tegenstelling tot zijn gasten. Thuis voelen, angst, ontroering, aarden, loslaten, familie en schoonheid zijn terugkerende thema’s. Check hier de promovideo.

 

Bron (tekst): https://www.youtube.com/watch?v=tFEs8HRZIzs&feature=share

Meer Kunst & Cultuur