De grote -kleine- melktest

Posted by on apr 9, 2014 in Blog, Eten & Drinken | No Comments

Melk in glas“Melk is goed voor elk”, dat riedeltje kent iedereen. Maar is dat wel zo? Er komen de laatste tijd steeds meer geluiden dat melk en andere zuivelproducten helemaal niet zo goed voor ons zijn als we denken.

Uit Amerikaans onderzoek is duidelijk gebleken dat koemelk helemaal niet zo gezond is. Vrouwen die minstens twee glazen melk per dag drinken hebben 45 procent meer kans op botbreuken, dan vrouwen die af en toe een glas melk drinken. Kinderen hebben een verhoogd risico op allergieën, ziektes en intoleranties en mannen hebben een verhoogd risico op de ziekte van Parkinson.

Recessie
Bovendien zijn we met z’n allen melk gaan drinken om de Nederlandse economie te verbeteren. In de jaren ’30 was er een groot melkoverschot. Er was sprake van een recessie en de boeren hadden werk nodig, daarom is in 1934 het Nederlandse -Crisis- Zuivelbureau opgericht. Dit bureau heeft ervoor gezorgd dat we massaal melk zijn gaan drinken, door slogans als “Melk, de witter motor” en “melk moet”.

Tegenwoordig drinken we vooral melk vanwege de grote hoeveelheid calcium, maar ook in bepaalde groenten zit veel calcium en kun je die dus beter nuttigen voor goede botopbouw. Melk is gezond en nodig voor baby’s, maar na de zuigelingentijd is melk overbodig voor ons lichaam. Bovendien is de lactose die erin zit is een melksuiker die slecht verteerbaar is.

Alternatieven
Dus… Op zoek naar een alternatief. Af en toe een glas koude melk vind ik heerlijk, maar ik drink het eigenlijk steeds minder. Wél ontbijt ik ‘s ochtends graag met een bordje havermout met… melk! Nu kun je havermout ook met water verwarmen, maar dan wordt het wel een heel saaie bedoeling. Bij de plaatselijke bio winkel haalde ik de volgende varianten: Rijstemelk, Havermelk en Speltmelk. Alledrie lactose vrij. (Je kunt ook nog voor Soyamelk en Amandelmelk gaan, maar voor die beide soorten ben ik allergisch dus die komen niet in deze test voor). Overigens kwam ik erachter dat je voor deze soorten melk niet eens naar de biowinkel hoeft; ze staan namelijk ook bij de meeste Albert Heijn vestigingen in het schap.

speltmelk, havermelk, rijstemelk

Enfin. Daar gaan we, ik schenk alledrie de biodrankjes in glazen en zet ze op een rij. De verschillen qua kleur zijn groot; havermelk is heel lichtbruin, rijstemelk is spierwit en de speltvariant… tsja, het lijkt wat doorschijnend met gelige stukjes. (Ik weet niet of ik deze überhaupt nog durf te proeven).

Dan de geur. Havermelk ruikt echt precies zoals ik dacht, een beetje… ‘haverig’. Die spierwitte rijstemelk lijkt bijna geurloos en ja, het glaasje speltmelk gaat me steeds minder aanstaan. Wat een lucht! Heel stoffig, alsof je letterlijk met je neus in een bak met meel duikt.

speltmelk rijstemelk havermelkFase drie, de smaaktest. Ik begin met een slokje havermelk en het valt me niet tegen. Het is even heftig, maar na de tweede slok went het al. De smaak doet me direct aan havermout denken, dus ik denk dat deze variant erg goed bij mijn ontbijtje zal passen. Een heel glas zou ik er niet van kunnen leegdrinken. Vervolgens neem ik een slok van de spierwitte rijstemelk. Hierover had ik al behoorlijk wat positieve berichten gehoord, maar zodra ik de melk proef word ik er niet heel enthousiast van. Het smaakt wat zoetig, en eigenlijk ook wel een beetje naar rijst. -Verrassend- Ook van deze versie zou ik niet een heel glas leeg kunnen drinken, maar misschien is het wel lekker om hier chiapudding van te maken?

En dan het glas waar ik al zo’n tien minuten naar zit te staren: speltmelk. “Misschien valt het wel mee”, denk ik nog. Maar dat deed het niet. Natuurlijk is smaak persoonlijk, ik vind deze melk echt niet lekker. Weet ook niet eens hoe ik het moet omschrijven; melig, overheersend?

Conclusie
Goed. De conclusie van deze grote-kleine-melktest. Voor een lekker glas koemelk heb ik persoonlijk -nog- geen vervanging gevonden. Zowel de rijstemelk als havermelk waren wel oké, maar voor beide geldt dat ik het niet ‘puur’ zou kunnen drinken. Wel denk ik dat de havermelk lekker is met havermout, dus dat ga ik zeker nog proberen. Van de rijstemelk heb ik een chiapudding gemaakt, dat receptje vind je later deze week op mijn blog. Ik hoop dat jullie deze test leuk vonden. Ik vond het in ieder geval best geinig en heb weer wat geleerd. Maar nu ga ik een tosti maken. Doei!

_________________________________________

Kleintje update
Ik heb de havermelk met havermout geprobeerd en het smaakte echt heerlijk! Beetje kaneelpoeder eroverheen en klaar is kees! Jum!

_________________________________________

 

Andere blogartikelen

Wolkenporno
– Paradijselijk: The Chedi
– Interview: DJ Steff da Campo
– Expositie: Design in Fryslân
– Een infographic: Weg met die verkoudheid!

– Recordpoging: Serious Record

– Reclamestunt: Dill
– Expositie: dansgroep ‘De Meisjes’
– Ramp Filipijnen: help en doneer!
– Recept: Toetski’s ontbijt
– Recept: Healthy Smoothie
– Interview: 3FM Serious Request
– Recept: Spinazie-basilicum pancakes
– Een infographic: bier of koffie?
– Recept: Heerlijke pompoensoep
– Interview: Olcay Gulsen
– Fashion First by Rinsma, pt. 2
– Koningin Maxima opent Fries Museum
– Nieuwe app: Handwriter
– Jail House Rock Festival
– Beauty: Summer Essentials
– Fashion: SENA Eco Couture
– Music: GO!
– Oerol 2013: een fotoverslag
– Isabel Marant for H&M
– Boek: Het Zevende Kind
– Musthave: Vaseline Pink Bubbly
– Figuratie: Moordvrouw (RTL)
– Rinsma’s Fashion First, pt. 1